Veertig Nederlandse hulporganisaties roepen de overheid in een gemeenschappelijke verklaring op tot meer internationale coördinatie en solidariteit in het bestrijden van de corona-pandemie. “Ieder land heeft z’n eigen aanpak binnen de eigen landsgrenzen. Hoewel dat op korte termijn te begrijpen is, stopt het virus niet aan de grens.” Hulp aan landen met een zwakke gezondheidszorg is uiteindelijk ook in het Nederlands belang, stelt de verklaring.
Het bestrijden van het coronavirus kunnen we niet alleen tot Nederland beperken. Het is een wereldwijde pandemie die ook wereldwijd moet worden aangepakt. Tot nu toe schort het aan internationale coördinatie in het bestrijden van het virus. Als we dat niet snel veranderen, snijden we onszelf in de vingers. Dat geldt zeker voor de open Nederlandse economie. Daarnaast is het ook een zaak van menselijke waarden: “Wereldwijd zullen we solidair moeten zijn met de kwetsbaren. Dat zijn we als mensen aan onszelf en aan elkaar verplicht. Maar dat is ook noodzakelijk voor de wereldwijde volksgezondheid, en dus in het Nederlands belang. Ook voor de economie en onze sociale zekerheid is het beteugelen van deze pandemie essentieel. (…) Zonder internationale solidariteit ondermijnen we niet alleen de aanpak van de pandemie, maar ook de waarden van onze samenleving.”
Hoewel de corona-epidemie in de meeste ontwikkelingslanden nog aan het begin staat, zijn de gevolgen al voelbaar. Door beperkende maatregelen wordt het werk van hulporganisaties belemmerd en de ongelijkheid tussen mensen vergroot. Maar vooral wordt er gevreesd voor de gevolgen als het virus zich steeds meer gaat verspreiden in landen waar mensen dicht op elkaar zitten in vluchtelingenkampen, de informatiestroom gebrekkig en onbetrouwbaar is en de hygiëne en de gezondheidszorg niet berekend zijn op dit coronavirus.
Daarom doen de veertig hulporganisaties een oproep aan de Nederlandse overheid: “Steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijk organisaties in die landen, is juist in deze tijd van crisis nodig en zou onderdeel moeten zijn van de noodmaatregelen die dit kabinet neemt. Tenslotte heeft António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, niet voor niets deze week landen opgeroepen om bij te dragen aan een internationaal noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis.”
Dit is de brief van 40 organisaties waarin ze de overheid oproepen tot internationale solidariteit:
Den Haag, 30 maart 2020
De corona crisis vraagt om nationale én internationale solidariteit
In korte tijd is ons leven totaal veranderd. De wereld is overrompeld door de gevolgen van het virus. We zoeken naar een manier om met angst en onzekerheid om te gaan. Tegelijkertijd is het vooral de solidariteit met en de bescherming van de meest kwetsbaren die ons drijft.
Juist nu houden we rekening met elkaar. Zorgen we goed voor onze familie en vrienden en voor diegenen die het extra hard nodig hebben.
In Nederland worden stevige maatregelen genomen om de kwetsbaren te beschermen, de verspreiding van het virus tegen te gaan en de sociale en economische impact op mensen en bedrijven te verzachten.
Wat ons zorgen baart is dat de internationale coördinatie en solidariteit in de bestrijding en aanpak van dit grenzeloze probleem onvoldoende is. Ieder land heeft z’n eigen aanpak binnen de eigen landsgrenzen. Hoewel dat op korte termijn te begrijpen is, stopt het virus niet aan de grens. Deze pandemie kan alleen met een samenhangende, grensoverschrijdende aanpak worden gecontroleerd.
Wereldwijd zullen we solidair moeten zijn met de kwetsbaren. Dat zijn we als mensen aan onszelf en aan elkaar verplicht. Maar dat is ook noodzakelijk voor de wereldwijde volksgezondheid, en dus in het Nederlands belang. Ook voor de economie en onze sociale zekerheid is het beteugelen van deze pandemie essentieel.
De meeste ontwikkelingslanden staan op dit moment nog maar aan het begin van de epidemie en beschikken niet over een hoogwaardig gezondheidszorgsysteem, goede waterleidingen of een stabiele voedselvoorziening. De gezondheidszorg in deze landen zal zonder extra steun al snel bezwijken. Gemiddeld hebben deze landen vijftig keer minder artsen en twintig keer minder ziekenhuisbedden per persoon dan in Europa. Ook zal het virus bijvoorbeeld een impact
hebben op de voedselvoorziening, en is betrouwbare informatie over het virus en de bestrijding daarvan een probleem in veel landen.
Om maar niet te spreken van fragiele staten die al jarenlang worden verzwakt door geweld en moeten omgaan met de situatie in vluchtelingenkampen en sloppenwijken. Miljoenen mensen leven dicht opeengepakt, zonder elektriciteit schoon drinkwater en met een gebrek aan voedsel. Hoe kunnen die veilig afstand houden tot elkaar en hun handen regelmatig wassen?
Bovendien dreigen maatregelen in sommige landen juist tégen mensen te werken en bestaande ongelijkheden te vergroten. We zien landen waar parlementen buiten werking worden gesteld en ruimte voor vrije pers, oppositie en mensenrechtenverdedigers wordt beperkt. Discriminatie versterkt zich en vrouwen- en meisjesrechten staan onder druk. Denk bijvoorbeeld ook aan
gemarginaliseerde en vervolgde gemeenschappen, gemeenschappen, zoals de LHBTI- gemeenschap, die geen toegang krijgt tot goede gezondheidszorg, of vrouwen die structureel onderbetaald worden en risico’s moeten nemen omdat ze zich niet kunnen veroorloven om thuis te blijven.
Steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijk organisaties in die landen, is juist in deze tijd van crisis nodig en zou onderdeel moeten zijn van de noodmaatregelen die dit kabinet neemt. Tenslotte heeft António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, niet
voor niets deze week landen opgeroepen om bij te dragen aan een internationaal noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis.
Zonder internationale solidariteit ondermijnen we niet alleen de aanpak van de pandemie, maar ook de waarden van onze samenleving.
Afzenders:
ActionAid
Amref Flying Doctors
Arisa
CARE Nederland
Centre for Safety and Development
CNV International COC Nederland Cordaid
Dorcas
Foundation Max van der Stoel
Free Press Unlimited
Heifer Hivos ICCO
International Campaign for Tibet Justice and Peace Netherlands Kerk in Actie
Leprazending Liliane Fonds Mercy Corps
Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten
ONE Campaign Oxfam Novib Partos
Pax
Peace Brigades International – Nederland
Plan International
Prisma
Red een Kind
RNW Media
Rutgers
Save the Children
Simavi
SOS Kinderdorpen Terre des Hommes Tear
Verre Naasten
Wemos
Woord en Daad
ZOA
Article first published on https://www.christelijknieuws.nl/news/11539/Veertig-Nederlandse-hulporganisaties-solidariteit-in-coronacrisis&gallery
By Lusayo Banda, Communications Manager-Amref Health Africa Malawi For over a decade, Paul Chakamba has…
Authors: Desta Lakew, Group Director, Partnerships and External Affairs, Amref Health Africa; and Alvin Tofler Munyasia,…
On the sidelines of the 2024 UN Climate Conference (COP29), Amref Health Africa and the…
Global warming is no longer just an issue for the environment but a crisis of…
What is COP 29 and why is it important? COP (Conference of the Parties) is…
Co-Chairs publish draft text for the New Collective Quantified Goal (NCQG), described as workable basis…