Eemnessers fietsen voor Amref Flying Doctors

by Amref Health Africa

Ralf van Garderen en Jochem Urban doen mee aan de Africa Classic, een fysieke en mentale beleving voor het goede doel: Amref Flying Doctors.

EEMNES De Africa Classic is een zesdaagse mountainbiketocht van 400 kilometer rond de Kilimanjaro in Tanzania. Om mee te mogen doen, moeten de deelnemers elk minimaal 5.000 euro aan sponsorgeld verwerven. “Een serieus bedrag”, zeggen de Eemnessers Ralf van Garderen (46) en Jochem Urban (42). De opbrengst draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika.

Van Garderen en Urban kennen elkaar nu zo’n drie jaar. Hun zoontjes voetballen in hetzelfde elftal bij de lokale voetbalclub en zitten bij elkaar in de klas op de Zuidwend. Van Garderen nam het initiatief voor deze rit en wist Urban uiteindelijk te overtuigen ook mee te rijden. “Een vriend van mij heeft de tocht twee jaar geleden al eens gereden. Ik zag toen een filmpje van een dagetappe en die beelden hebben me vastgehouden. Ik wilde deze uitdaging ook aangaan, maar niet alleen.”

Zijn broer wist hij niet zover te krijgen, maar Urban wel. “Ralf vroeg me vorig jaar tijdens de avondvierdaagse”, herinnert Urban zich. Hoewel hij er wel even diep over moest nadenken, is hij daar blij om. “Ik zat privé in een nare periode en had weer focus – een puntje aan de horizon – nodig. Ik voel me nu al mentaal zo veel sterker”, zegt hij.

Voor zijn maatje Van Garderen ligt het iets anders. De Eemnesser speelde altijd fanatiek rugby, maar moest na ruim twintig jaar vanwege een blessure noodgedwongen stoppen. Hij zocht een nieuwe uitlaatklep om zijn energie in kwijt te kunnen en ging fanatiek trainen voor de Africa Classic. Ook hem hebben alle inspanningen al veel gebracht. Hij zat vorig jaar tegen een burn-out aan, maar mede door te sporten heeft hij die af kunnen wenden. Bovendien heeft hij al flink wat kilootjes van zich af weten te schudden. “Alleen al door het trainen hebben we balans”, zeggen Van Garderen en Urban.

De 6-daagse MTB-route is niet alleen overweldigend mooi en uitdagend, maar ook een mentale challenge. “We komen in het échte Afrika terecht en bezoeken projecten van Amref Flying Doctors, zoals een aidskliniek, de waterzuivering en een school.” De heren gaan dus met eigen ogen zien waar het geld dat zij hebben opgehaald naartoe gaat. “De kracht van Amref is dat deze projecten met allemaal lokale mensen worden geregeld. Er wordt daar keihard gewerkt aan de basisvoorzieningen.” De twee benadrukken dat de reis- en verblijfkosten voor rekening van henzelf komen. Het opgehaalde sponsorgeld komt dan ook rechtstreeks bij Amref terecht.

Ondertussen trainen de Eemnessers twee tot drie keer per week om straks conditioneel sterk aan de start te verschijnen. “Dat is ons op het hart gedrukt, zodat je tijdens de rit ook kunt genieten van ‘the wildlife’.” Ze hebben elkaar beloofd nooit op de bezemwagen mee te gaan (“of de fiets moet breken”): “Dat is onze eer te na. We gaan op karakter fietsen en we voelen ons daartoe ook verplicht richting onze sponsors.”

Bijdragen? Ga naar https://www.africaclassic.nl/team-eemnes

Article first published on https://www.laardercourant.nl/nieuws/mensen/140918/eemnessers-fietsen-voor-amref-flying-doctors-

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More